Garsas ir sveikata

 

Kas yra garsas, kodėl jis naudotinas sveikatinimui?

Nėra blogų garsų – yra tik jų emocinė išraiška: geras ar blogas, patinka, nepatinka.

Jau tūkstančius metų žmonija garsus taiko sveikatinimui ir gydymui malda, būgno mušimu, giesmėmis, meditacijomis, grojimu sakraliniais instrumentais, nes garsai, muzikos pulsavimas mus pakylėja į ypatingą emocinę ir dvasinę būseną. Vis daugiau tyrimų įrodo, kad garsas įtakoja ir fiziologinius organizmo procesus. Tai yra logiška, nes visa gamta egzistuoja energijos judėjimo – vibracijų dėka, pradedant subatominėmis dalelėmis, atomais, ląstelėmis ir baigiant žvaigždžių ir galaktikų judėjimu. Siaurąja prasme garsu įprasta vadinti tik tai, ką mes girdime ausimis (akustines oro sutankėjimo bangas), šviesa – visa, ką matome akimis (fotonus), tačiau plačiąja prasme tai – tik maži plataus elektromagnetinių bangų spektro gabalėliai, kuriuos evoliucijos eigoje prisitaikėme jausti. Kitiems gamtos sutvėrimams, pvz. delfinams, šikšnosparniams garsas – jau mums negirdimi ultragarso virpesiai, banginiams, drambliams – labai žemi, taip pat mums negirdimi infragarso virpesiai. Visa gamta Žemėje ir Visatoje tiesiog užpildyta gyvybės energijos virpesiais, kuriuos fizikai vadina elektromagnetinėmis bangomis, o mistikai, išminčiai – Garsu ar Sferų muzika.

Instrumentų garsai

Pasaulyje per tūkstančius metų sukurta begalė garsą skleidžiančių instrumentų su skirtingu skambesiu. Vieni jų – paprastučiai, pvz. varpeliai, kamertonai, kiti – labai sudėtingi ir brangūs, pvz. vargonai, Stradivarijaus smuikas, kurie ne tik gražiai skamba, bet skleidžia kažkokias ypatingas, mus veikiančias bangas. Taip yra todėl, kad ypatingi instrumentai, ar gero solisto balsas skleidžia visą sudėtingos harmoninės sudėties dažnio spektrą arba tembrą, rezonuojantį su mūsų kūno vidiniais dažniais. Instrumento skambesį be pagrindinio tono ir tembro sudaro dar bent 15-20 įvairiausių charakteristikų: garsumo gaubtinė, spektro gaubtinė, fazės kitimas, korpuso rezonanso dažniai, amplitudinė, fazinė, dažnio, spektro moduliacija ir t.t. Be to, mus ypatingai veikia atlikėjo skleidžiama energija, kūrinio kompozicija, į kurią sudėta kūrėjo energija ir mūsų, klausytojų nusiteikimas. Jei klausantis muzikos, jūsų kūnu perbėga šiurpas, jūs – intelektualus žmogus, gebate išgyventi stipresnes ir gilesnes emocijas nei daugelis kitų, jūsų smegenys ypatingos ir ypač paveikios garsams.

Žmogaus balsas

Ypatingas instrumentas – mūsų balsas. Tyrimai rodo, kad geras instrumentas skleidžia be pagrindinio tono dar iki kelių dešimčių papildomų harmonikų, o balsas – net 100 !

Dainavimas egzistuoja visose kultūrose. Net primityvūs pirmykščiai žmonės senovėje skleidė atodūsius, verkimus, šūkavimus ir kaukimus, kai kada net labai „meniškus“, primenančius dainą. Taigi žmogaus balsas yra ne tik bendravimo priemonė, bet yra vienas iš svarbiausių muzikos instrumentų. Tas pats instrumentas – balso stygos kartu su plaučiais, gerklomis, liežuviu, sukuria ir kalbėjimo, ir dainavimo garsą. Šie du mažyčiai raumenys leidžia mums šnabždėti, kalbėti, dainuoti ir rėkti. Ne visi esame geri dainininkai, tačiau visi esame ir galime būti savęs gydytojai, jei tik skirsime laiko padainuoti nors duše, virtuvėje ar kitur buityje. Ne veltui dainininkai yra sveikesni, energingesni, lėčiau sensta, ilgiau gyvena. Taip yra ne tik dėl teigiamo streso, pozityvių emocijų koncertų metu, gilaus pilvinio kvėpavimo, bet ir periodiško kūno organų stimuliavimo balso vibracijomis. Bandykite balsu ar mintyse išgauti tonus-garsus nuo žemiausio iki aukščiausio, ieškant organo rezonanso. Taip „skenuojant“ ir ranką pridėjus prie organo galite pajausti ten vos juntamas stipresnes vibracijas. Tai ir bus jūsų kūno organo rezonansinis dažnis. Mažomis dozėmis paveikus organą šiuo dažniu jis stimuliuojamas normaliai, sveikai veiklai. Kai kuriems vidaus organams rezonansinį dažnį rasti galima tik jį „skenuojant“ mintyse, medituojant.  Tai reikalauja tam tikros praktikos, ir nesvarbu, ar „turite balsą“ ar ne.

Garso dažnis

Žymus JAV garso inžinierius ir terapeutas David Gibson seniai domisi garsų dažniais, kurie minimi literatūroje, kaip „gydantys“.  Jis surinko ir suklasifikavo virš 10 000 gydančių garso dažnių, kuriuos suskirstė į 4 grupes. Bėda ta, kad nėra vieno vienintelio stebuklingo dažnio, nes mes visi esame skirtingi, todėl tik Jūs patys galite geriausiai save pažinti, koks garsas Jums tinkamiausias. Vis dėl to, pagal šiai dienai sukauptą mokslinių tyrimų informaciją iš daugybės dažnių „jūros“ galime teigti, kad kai kurie dažniai tinkamiausiai ir efektyviausiai veikia mūsų sveikatą. Viena dažnių grupė susikirstyta pagal fizikinio rezonanso principą, kita – pagal dvasinį poveikį, pavyzdžiui, visiems žinomas dviejų įsimylėjėlių meilės „rezonansas“, dviejų žmonių dvasinis ryšys, stipriausias ir stabiliausias – meilės Dievui dažnis ir kiti, sukeliantys ypatingus dvasinius potyrius ir išgyvenimus.

Muzikoje natos santykinai atitinka tam tikrą fizikinį dažnį, arba virpesių kiekį per sekundę, vadinamą Hercais (Hz). Dažnis žymiai tiksliau apibūdina garso charakteristiką, nei nata, nes, pvz.  nata LA gali būti ir 432, ir 440 ir 442 Hz – standartai keitėsi nuo senovės iki šių laikų. Plačiausio dažnių diapazono klasikinio instrumento fortepiono žemiausia nata skamba apie 27Hz dažniu, aukščiausia – apie 4 200 Hz, normalių žmonių balsų diapazonas yra nuo 75 Hz iki 1 100Hz, bet yra ir platesniu balso diapazonu apdovanotų žmonių. Aukšti tonai aktyvuoja smegenis, žemi – skatina kaulų regeneraciją, raumenų atpalaidavimą. Trumpesnių atakų ir greitesnis muzikos ritmas aktyvina, todėl labiau mėgstamas jaunimo tarpe, lėtesnis ir ramesnis tempas tinkamiausias organizmo harmonizavimui ir atsipalaidavimui.

Iš daugelio garso dažnių reiktų paminėti kelis svarbiausius:

  • 111Hz – sakralinis dažnis, sutinkamas daugelyje senovinių patalpų,
  • 45Hz – kaulus regeneruojantis, tinkamas senoliams,
  • 136,102Hz – OM meditacinis dažnis, atitinkantis atstumo nuo Žemės iki Saulės matematinę proporciją,
  • 250Hz- Didžiosios Egipto piramidės rezonansas,
  • 432Hz – LA nata, sukurianti gražiausią Cymatics vandens paviršiaus raibuliavimą, gal todėl naudotas senovėje LA natai, o ne 440Hz, kaip priimta šiuolaikinėje muzikoje. Atitinka Saulės diametro matematinę proporciją.
  • 528Hz – širdies dažnis, „stebuklingas“, sukeliantis DNR pokyčius.

Yra skiriama CYMA dažnių kategorija – labai svarbi ir veiksminga ligonių gydymui, todėl, manoma, bus naudojama ateities medicinoje.

Garso lygis

Garso lygis išreiškiamas decibelais dB, pavyzdžiui: gatvės trukšmas – 75-85 dB, žoliapjovė –  90 dB, benzininis pjūklas – 100-120 dB, garsi muzika-  112 dB,  roko koncertas-120 dB, lėktuvo variklis- 140 dB.

Įprastai tyliau (iki 85dB) klausome muzikos namuose, kameriniame koncerte, dar ramiau – muzikos terapijos metu. Jei garso intensyvumas didesnis (96-120dB), virpesiais masažuojamas visas kūnas. Šis lygis naudojamas kino salėse, naktiniuose klubuose, roko koncertų salėse, garso terapijoje. Ypač intensyvūs (>140dB) ir tam tikro dažnio garsai naudojami policijoje, karyboje prieš riaušininkus, priešą, piratus.  Jei muzika patinka ir yra kokybiška, mes lengvai pakeliame didelį jos garso lygį, jei tai pramoninis triukšmas – nervina ir labai nedidelės dozės. Paprastai didesnis garso lygis mus aktyvuoja, mažesnis – ramina, tačiau – ne visada. Tai priklauso nuo muzikos stiliaus, jos kompozicinių dedamųjų, norimo pasiekti tikslo.

Garso tembras ir kitos charakteristikos

Bet dažnis ar garso tonas – tik viena iš garso dedamųjų. Dar svarbus yra tembras arba garso harmoninė struktūra, atlikimo stilius, įdėtos energijos kiekis, muzikos ritmas, tempas, pulsavimas (Flow). Net mūsų balsas gali skleisti tai pačiai natai iki 100 papildomų harmonikų, o gitaros styga – 16 ir daugiau harmonikų. Tai priklauso nuo balso ar gitaros „stygų kokybės“, „garso dėžės“ savybių. Taip ir kiekvienas instrumentas turi savo skambėjimo charakteristiką – harmoninę struktūrą arba tembrą. Metaliniai instrumentai turi daugiau nelyginių harmonikų, pučiamieji –  lyginių, todėl yra „švelnesni“. Todėl kai kuriems žmonėms gongų skambesys yra bauginantis, gali sukelti panikos priepuolius, jiems maloniau klausytis, pvz.,  fleitos ar elektroninės relaksacinės muzikos garsų. Bet, pasikartosiu, nėra blogų garsų – čaižūs garsai dažnai naudojami energetiniams blokams pašalinti.

Instrumentinė garsų terapija

Greičiau ir efektyviau stimuliuoti vidines organizmo galias padeda patyręs garso terapeutas, dirbantis tiek su senoviniais instrumentais, tiek ir su šiuolaikinėmis garso technologijomis. Manoma, kad parinkus tam tikrus dažnius, įmanoma sunaikinti parazitinius kūno darinius, bakterijas ir kitus ligų sukėlėjus. Nesigilinant į specifinius įvairių garso dažnių poveikius ligų gydymui, kuriuos tiria daug tyrėjų, aptarkime tik organizmo bendro sveikatinimo ir harmonizavimo problemą, kurią savaip sprendžia dietologai, sveikos gyvensenos propaguotojai, Rytų filosofijos ir alternatyvios medicinos metodų praktikai.

„Klasikinėje“ garso terapijoje naudojami senoviniai akustiniai metaliniai, krištoliniai, styginiai, pučiamieji ar mušamieji instrumentai – kiekvienas gali pasirinkti sau tinkamiausią skambesio ir atlikėjo stilių. Šioje terapijoje svarbi terapeuto kvalifikacija, pajautimas, dvasinė patirtis, instrumentų kokybė, patalpos akustika, klausytojų būsena. Akustiniai instrumentai tinkamose rankose – puiki sveikatinimo ir harmonizavimo priemonė. Labai sėkmingi D. Gibson rezultatai dirbant su Montesori vaikų įstaigomis. Čia naudojami Himalajų dubenys, kamertonai.

Modernioje elektroninėje garsų terapijoje galima parinkti įvairiausius garsus ar muziką iš pasaulinio lobyno, su labai plačiu dažnių spektru, įvairaus muzikinio tempo, ritminių kompozicijų, operatyviai keisti garsų charakteristikas, komponuoti melodijas, valdyti dinamiką, papildyti gamtos garsais, matuoti garso parametrus. Viena iš modernių priemonių – garso terapinis stalas, kuriame muzikiniai dažniai veikia įvairius organus vienu metu harmonizuojančiai ir kryptingai, priklausomai nuo parenkamų garsų pobūdžio. Todėl šioje terapijoje galime ne tik lanksčiau prisitaikyti prie skirtingų žmonių poreikių, jų nusiskundimų pobūdžio, bet ir parinkti dozavimą ir dažnius pagal simptomus, atlikti išsamius mokslinius tyrimus.

Abi šios garsų terapijos kryptys, kaip ir kitos terapijų rūšys, turi savo privalumų ir trūkumų. Matyt, geriausia, kai sugebėsime apjungti šiuolaikinės medicinos pasiekimus su dar ne iki galo ištyrinėtomis alternatyvios medicinos kryptimis, tame tarpe – ir garsų terapija, juk tikslas vienas – geresnė paciento savijauta ir sėkmingesnis gydymas. D. Gibson JAV dirba su ligoninėmis, kartu su medikais – savo srities žinovais, kurie užsako muzikines kompozicijas specifiniams negalavimams gydyti, kartu tobulina garsinių stalų konstrukcijas. Tikiu, kad ir Lietuvoje atsiras inovatyvių medikų, norinčių papildyti savo terapinių ir gydymo priemonių arsenalą.

Iliustracijos iš pixabay.com ir autoriaus.

InovaVMT garsų terapija

InovaVMT technologijos pagrindas – sustiprinta daugiasluoksnė (multidimentional) elektroninė muzika, atkuriama per didelio diametro žemo dažnio garsiakalbius, generuojančius garsą, vibraciją bei elektromagnetinius laukus, kurie veikia žmogaus centrinę nervų ir energetinę sistemą, neviršijant higienos normų. Užsiėmimų metu jausitės ypač atsipalaidavę, pateksite į gilią meditacinę būseną, atsikratysite su baime susijusių emocijų, tapsite labiau priimantys, labiau pasitikėsite savimi, trumpai tariant, būsite laimingesni. Šie efektai, suderinti su terapeuto-instruktoriaus patarimais labai sustiprins procesą. Terapijos seanso metu susipažinsite su technologijos veikimo principais, veikimo mechanizmais ir papildomomis priemonėmis: įžeminimu, binauraliniais dažniais, atsipalaidavimo gilinimo ir vizualizavimo pratimais. Dalis laiko bus skiriama aptariant dalyvio seansus, fiksuojant kai kuriuos fiziologinius parametrus, kaip kraujospūdį, širdies ritmą, gliukozės kiekį, deguonies kraujyje lygį, odos rezistyvumą, siekiant pažangos ir geresnio supratimo apie galimą naudą.

Kiekvieno sekančio seanso metu dėl palyginti pastovių ir besikartojančių garso vibracijų jūsų nervų grandinės, susijusios su klausa ir prisilietimu, atsakingos už jūsų išgyvenimo mechanizmą, vis mažiau reaguos į išorinius stimulus, supras, kad šis poveikis visai nepavojingas, todėl jūs vis greičiau nusiraminsite ir atsipalaiduosite, jūsų kūnui vis mažiau laiko prireiks iš budėjimo (kovos) rėžimo pereiti į savigydos rėžimą, todėl galėsite nukreipti dėmesį į problematiškas kūno vietas.  Sinchronizuoti magnetiniai laukai prisideda prie dar gilesnės atsipalaidavimo būsenos, nes stimuliuoja žmogaus energetinę sistemą. Kai jūs esate visiškai sveikas, visos jūsų organizmo dalys ir sistemos vibruoja idealiais rezonuojančiais dažniais. Deja, taip būna tik labai išskirtiniais atvejais kūnu ir siela sveikiems žmonėms. Mus visus veikia gyvenimo negandos, stresas darbe, civilizacijos bėdos, netinkami politiniai sprendimai, pikti žmonės, skuba, konkurencija, aplinkos užterštumas, priklausomybės. Visa tai išderina kūno ir dvasios harmoniją, pakinta jūsų vidaus rezonansiniai dažniai ir sutrinka energijos tekėjimas, kas ir sukelia negalavimus, ligas, emocines problemas. Terapijos metu jus veiks visas spektras muzikinių harmonizuojančių virpesių, stimuliuojančių kūno sistemas vibruoti joms natūraliausiu, geriausiu greičiu. Šioje būsenoje išmoksite geriau pajausti ir suvokti savo kūną, įeisite į pakylėtą dvasinę būseną, kada surandami atsakymai į svarbius klausimus. Būtent tokią sąmonės būseną norima pasiekti įvairių Rytų meditacinių technikų praktikavimu. Kartojant seansus vis greičiau atpažinsite tą būseną, galėsite ją pasiekti bet kada ir be technologinių priemonių. Šis gilus atsipalaidavimo lygis dramatiškai sumažina arba pašalina stresą ir leidžia jaustis gerai.

DNR ir telomera (pav. iš wikipedios)

Moksliniais tyrimais užfiksuota, kad meditacija gali būti transformuojanti kitu būdu – esant gilioms relaksacijos būsenoms, keičiasi DNR telomerų ilgis. Telomeros (žiūr. pav.) yra DNR galiniai dangteliai, saugantys DNR grandinę nuo „išsipynimo“. Pagal telomerų ilgį mokslininkai nustato, ar DNR grandinė gali atsistatyti. Tai – svarbiausias biologinio amžiaus rodiklis. Senstant, streso, toksinų poveikyje šis gebėjimas nyksta, nes,  kiekvieną kartą, kai ląstelė dalijasi, telomera tampa šiek tiek trumpesnė. Norėdamos gyventi toliau, mūsų ląstelės turi ir toliau dalintis, tačiau kai telomera tampa per trumpa, procesas nutrūksta. Įrodyta, kad sveikas gyvenimo būdas, saikingi sporto užsiėmimai ir ypač – gilus atsipalaidavimas ir meditacija prailgina sutrumpėjusias telomeras, leidžia tęsti ląstelių dalijimąsi, o tai gali prailginti gyvenimą. InovaVMT terapija teikia ir šią naudą, todėl, nuolat naudodamiesi ja vartotojai gali daryti nuolatinę pažangą pristabdant senėjimo procesus.